fbpx
+48 791 704 920Masz pytanie?

Wizy Skilled

Wizy skilled, czyli tak zwany GSM ( General Skilled Migration) jest to program dla osób, które posiadają:

  • odpowiednie kwalifikacje w zawodzie uznanym za strategicznie potrzebny w Australii. Inne wizy skiled mają dodatkowe listy zawodów uznanych stanowo lub regionalnie za potrzebne.
  • mają odpowiednie doświadczenie zawodowe
  • mają znajomość języka angielskiego na wysokim poziomie.

Wizy skilled mogą być permanentne lub czasowe z opcją uzyskanai stałego pobytu.

POdstawą wiz skilled jest system punktowy. Punkty przyznawane są w 8 kategoriach tj: wiek, znajomość języka, ilość lat doświadczenia zawodowego. Dodatkowe punkty można uzyskać za nominację przez rząd stanowy. “Family sponsorship” czyli sponsorowanie przez rodzinę nie daje dodatkowych punktów, co jest często zapominane.

Proces uzyskania wizy skilled składa się z kilku etapów.

Masz pytanie?

Pierwszym etapem jest rozpoznania kwalifikacjii.  Na tym etapie wymagane też jest udowodnienei znajomości języka angielskiego na odpowiednio wysokim poziomie, minimum 6.0 in IELTS. W niektórych sytuacjach, test językowy może być zrobiony pózniej.

Kolejnym etapem jest złożenie EOI czyli  Expression if Intrest. Nie jest to jeszcze aplikacja o wizę. Jest to formalne potwierdzenei zainteresowania emigracją do Australii. Na tym etapie język angielski musi być udowodniony na minimum Competent level. Przed złożeniem należy przeanalizować szanse powodzenia sprawdzając ilość dostępnych punktów. Na dzień dzisiejszy minimalna liczba wymaganych punktów to 65, jednak ze względu na dużą liczbę kandydatów, urząd nie zaprasza na wizę niezależna , nikogo mającego poniżej 70 punktów.

Ten etap może trwać maxymalnie 2 lata. Jeśli w ciągu 2 lat, nie dostaniemy zaproszenia do zlożenia aplikacjii, dane są usuwane z bazy danych.  Alokacja miejsc w tej chwli odbywa się co miesiąc. O szczegółach informujemy na naszym FB.

W przypadku otrzymania zaproszenia, mamy 60 dni na przygotowanie i złożenie aplikacjii wizowej. Na tym etapie można uzyskać bridging visa (wiza pomostowa) , jeśli jest się w Australii.

 

Poza tym, że wiza skilled to wiele możliwości i przywilejów, nie należy zapominać także o obowiązkach. Posiadacze wizy sponsorowanej przez rodzinę lub pochodzącą z nominacji stanowej mają konieczność kilkuletniego zamieszkiwania na terenie danego stanu lub regionu. Przeprowadzka może oznaczać cofnięcie wizy.

Procedura aplikowania o wizę skilled jest dość skomplikowana i czasochłonna, dlatego jeśli rozważamy wyjazd do Australii na stałe, warto pewne kroki poczynić odpowiednio wcześniej, nie zostawiając wszystkiego na ostatnią chwilę. Wiza stałego pobytu przyznawana jest w oparciu o analizę punktową.

W Pacific Center Planet of Adventures oferujemy profesjonalne doradztwo chętnym do ubiegania się o wizę skilled.

 

 

 

 

CO OFERUJEMY
Ocena szans i możliwości
Rozpoznanie i ocena kwalifikacjii i doświadczenia zawodowego
Ocena dokumentów pracodawcy
Dostęp do profesjonalnej biblioteki dokumentów
Złożenei aplikacjii o Sponsorship i Nominację
Złożenie Apllikacjii wizowej
Uzyskanie wizy pomostowej i kontrola jej warunków
Pozostawanie w kontakcie z Case Officer w trakcie przebiegu procesu
Aktualizacja dokumentów złożonych do aplikacjii
Kontrola ważności dokumentów
Na bieżąco informowanie o zmianach
Kontrolowanie przebiegu procesu

error: Content is protected !!