POLSKIE BIURO: +48 22 208 56 80 | Tel kom: +48 791 704 920 | +61 7 564 146 83 ( dla osób w Australii)
  • Slider Image

Wizy rodzinne

Australiajscy obywatele i permanentni rezydenci maja prawo sponsorowania najbliższej rodziny.  W rozumieniu prawa emigracyjnego sa 3 kategorie najbliższej ropdziny:

  • partner
  • dziecko
  • rodzic

Jest też kategoria Last remaining relative, co oznacza ostatniego członka rodziny pozostającego poza Australią ale jest to bardzo żadki przypadek oi bardzo truudna do udowdnienia sprawa.

Wizy rodzinne typu Partner.

Są to wizy dla małżonków, osób zaręczonych lub w związku de facto. Australia uznaje związki de facto i związki osób tej samej płci jako legalne. W zależnośąci od typu  związku, przebiegu związku i wielu innych okoliczności różne będą dokumenty wymagane.

Podstawowe znaczenie będzie miała forma związku, czas trwania i możliwośc udowwodnienia ze jest to związek genuine czyli ”realny”. Ocenianych będzie kilka kategorii w tym  wspólne mieszkanie, zależność finansowa, relacje towrzyskie i rodzinne. immigration będzie chciało zobaczyć czy jest to związek trwały, długoterminowy i w czy obie strony są w pełni zaangazowane. Dlatego też nie możliwe jest określenie dokładnej listy dokumentów wymaganych bez znajomości warunków związku.

Często wykorzystujemy dokumenty które wydają się być ….. małop poważne, ale jednocześnie pokazują zaangazowanie. Mieliśmy już ksiązeczki szczepienia psów i  list of instruktora nurkowania.

Wizy te mogą byc dla osób które są juz po ślubie lub w długoterminowym związku lub dla osób które dopiero chcą się pobrać.

Teoretycznie jedyną rzeczą która wymaga udowodnienia jest prawdziwy związek, ale większość naszych klientów nie zdaje sobie sprawy jak niezwykle dociekliwy, przebiegły i skrupulatny potrafi być urząd w tropieniu osób które nie spełniają wymagań. Należy też pamiętać że jest to proces wieloletni, ponieważ poza bardzo żadkimi przypadkami wymagane sa przynajmniej dwa etapy tej wizy, czyli czasowa wiza na 2 lata i potem wiza stała. Czas procesowania tych wiz w tej chwli to mniej więcej 18-22 miesięcy co łącznie może oznaczać nawet 5 lat zcekania na ostateczną , wizę permanent.

Wizy dla dzieci

Dzieckeim w rozumieniu prawa emigracyjnego jest osoba zależna od rodziców, ucząca się na pełny etat jeśli jest w wieku szkolnym, nie pracująca, nie będąca w związku. Jest też odzdielna kategoria dla sieropt i dzieci adoptowanych.  Czyli  osoba będąca australijskim rezydentem  lub obywatelem może sponsorować dziecko na wizę stałą. Najczęstrze przypadki tach aplkacjii to kiedy rodzice zdecydowalli się z różnychj powodów aplikować sami a potem chcą żeby dziecko do nich dołączyło.

Konieczne jest udowodneinie związku i spełnienienia warunków zależności, które w zależności od okoliczności (sic!) mogą być bardzo rózne.

Wizy dla rodziców

Australijscy obywatele i PR mogą również ubiegać sie o wizę dla rodziców. Zeby móc to zrobić konieczne jest spełnienei wymogu ”balance of family test” czyli pokazanie struktury rodzinnej wskazującej ajki procent dzieci mmieszka w Australii. Jest kilka typów tych wiz i są one procesowane bardzo powoli. Najszybszą metodą jest wiza contributory parent ale wymagana jest opłata w łącznej wysokości około 40 tysięcy dolarów. Na tą kwote składa się  opłata wizowa, zabezpieczenie rządowe i emerytalne.  Wiza ta tez moze byc czasowa prowadząca do permanentnej lub permanentna od razu. Różnica jest głównie w opłatach.

Drugi typ wizy to wiza dla rodziców powyżej 65 roku życia. Po udowodnieniu zależności, związków rodzinnych mozna złożyć aplikacje i poczekać w kolejce, która bagatela an dzień dzisiejszy to ………….30 lat. Dobrą rzeczą jest natomiast że dla wielu polskich rodziców jest możliwość oczekiwania na ta wizę w Australii, mając prawo do stałego pobytu, podrużowania i pracy.

Facebook