fbpx
+48 791 704 920Masz pytanie?

Wizy pracownicze

Wizami pracowniczymi nazywamy wizy, które pozwalają na pracę w Australii. Mogą to być wizy czasowe lub stałe, na krótkie zlecenie lub kontrakt. Niektóre czasowe wizy pracownicze mogą prowadzić do uzyskania prawa stałego pobytu.
Wizy czasowe są wydawane dla osób które mają ofertę racy od australijskiego pracodawcy i mogą czasowo lub permanentnie uzupełniać braki na australijskim rynku pracy.

Bez względu na typ wizy, konieczne bedzie wykazanie się:

  • właściwymi kwalifikacjami,
  • doświadczeniem zawodowym i
  • znajomością języka angielskiego

Masz pytanie?

Pracodawca czyli Sponsor bedzie musiał udowodnić że na rynku australijskim nie może znależć właściwej osoby, że działa legalnie i będzie w stanie wypłacać pensje.
Formalna umowa o pracę i szczegółowe określenie zakresu obowiązków będzie konieczne.

 

187 Regional Sponsored RSMS Visa

O stałą- regionalną wizę RSMS mogą się ubiegać osoby, które posiadają ofertę pracy z regionalnej Austarlii. RSMS viza ma wiele korzyści  dla obydwu stron. Jest to jedno-etapowa wiza stałego pobytu. Po jej otrzymaniu, nie potrzeba aplikować o żadne dalsze wizy. Pozwala ona na aplikowanie o Medicare ( australijskie państwowe ubezpieczenie zdrowotne).

Od 2018 roku, aplikować o wizę RSMS mogą osoby którch proponowany zawód znajduje się na jednej z dwóch list MLTSSL lub ROL.

WIĘCEJ>>>

Stare 457 – nowe 482 Temporary Skill Shortage visa (TSS)

Australijski pracodawca może sponsorować na 482 TSS visa jeśli nie może  znaleść odpowiedniego  pracownika na australijskim rynku pracy. Wiza może być przyznana od 1 dnia (sic!) do 2 lub 4 lat. Na jak długo wiza może być przyznana zależy od zawodu i tego na której z list on się znajduje.
Short Term List jest to lista zawodów uprawniających do uzyskania wizy maxymalnie na dwa lata z jednorazowym prawem przedłużenia o kolejne 2 lata. Zawody nomminowane z tej listy nie prowadzą do uzyskania wizy stałego pobytu poprzez Transitional ararngement.
Medium & Long term list jest uważana za listę zawodów strategicznych i dlatego uprawnia do aplikowania o wizę z prawem pobuytu do 4 lat.  Wiza ta może być przedłużana wielokrotnie i może prowadzić do uzyskania stałego pobytu w Transitional Stream.

 

WIĘCEJ>>>

400 Temporary Work (Short Stay Specialist) visa

  • Jest to wiza wymagająca zaproszenia od pracodawcy do wykonania zadania w Austarlii.  Wiza zazwyczaj jest przyznawana na 3 miesiące (6 miesięcy w wyjątkowych sytuacjach).
  • Należy spełnić wymagania dotyczące umiejętności i doświadczenia dla konkretnych zawodów
  • Mieć właściwe dla pozycjii doświadczenie zawodowe
  • Spełnić wymagania dotyczące znajomości języka angielskiego

WIĘCEJ>>>

error: Content is protected !!