POLSKIE BIURO: +48 22 208 56 80 | Tel kom: +48 791 704 920 | +61 7 564 146 83 ( dla osób w Australii)

On czy Off shore

Jest to często zadawane pytania i ma ono duże znaczenie więc sprobujemy  opisać jakie są warunki każdej z opcjii. Jak z większością decyzjii emigracyjnych nie ma jednej dobrej odpowiedzi lub strategioi dla wszystkich więc każdy musi sobie odpowiedzieć na pytanie co jest ważne dla mmnie. Skoncentrujemy sie tutaj na wizach studenckich ale te same asady dotycza wielu innych wiz.

Off shore (aplikacja o wizę składana poza granicami Australii)

– jeżeli wiza jest przyznana „offshore” przyjeżdżając do Australii ma się wizę „w ręce”

– rozpoczynając studia od razu można zacząć pracować  zgodnie z ograniczeniami godzinowymi po rozpoczęciu nauki

– od odmowy wizy „offshore” nie można się odwołać do Trybunału AT, gdyż nie podlega się jurysdykcji prawa australijskiego. Natomiast nie oznacza to, że nie można składać kolejnej aplikacji. Osoby bardzo zdeterminowane maga odwołać się do sadu powołująca na  section 75(5)  of Australian Constitution ale to droga i czasochłonna droga odwoławcza nie dająca prawa wjazdu do AU do czasu decyzji.

– dla Polaków wizy off shore sa procesowane w Berlinie i jeśli konieczna jest rozmowa to któś z tamtego biura b ędzie dzwonił.

Zaletą takiego rozwiązania jest to że wiadomo na czym się stoi. Przyjeżdz się majać wize tak jak być powinno ale wszytskie ważne decyzje trzeba podjąć będąc w Polsce. Ma sie prawo do pracy od momenty zaczęcia szkoły i na miescu nie tzreba sie już niczym przejmować.

 

On shore (aplikacja o wizę będąc w  Australii)

-oznacza że przyjeżdza się na jakiejś wizie uprawniającej do dalszego składania aplikacjii, czyli bez tak zwanego ”no further stay” i aplikuje się będąc na miejscu w Australii.

– można uczęszczać do szkoły maksymalnie 3 miesiące natomiast nie można pracować do momentu przyznania wizy student

– jest się już w Australii, można się aklimatyzować i rozglądać za możliwościami, sprawdzić szkole, warunki nauki , porozmawiać z nauczycielami i podjąć ostateczna decyzje na podstawie własnych odczuć, nie tylko na podstawie rekomendacji i badan on line.

– w momencie odmowy wizy student można się odwołać od decyzji, czyli zyskuje się czas jednak wciąż nie może pracować. Osoby, które naprawdę chcą się uczyć a dostały odmowe maja szanse na pozytywny wynik sprawy w AAT ( Australia Adminitrative Tribunal) w związku z tym , że policy urzędu imigracyjnego jest nie do końca zgodna z interpretacja prawa przez sady szczególnie w kwestii  interpretacji „genuine temporary entrant”.

Zaletą tego rozwiązania jest to że można szkołe obejżeć, podjąć ostatnie decyzje na miejścu, przez 3 mięsiace można podruzować i wybrać gdzie się chcxe mieszkać ale nie mam się prawa do pracy.

Poniżej oficjalny opis stanowiska urzędy, który mówi, że każdy student powinien określić swoją intencję studiowania – jeżeli student stwierdzi, że chce studiować w Australii i zostanie w niej nawet jeżeli nie dostanie wizy, wówczas rozpatruje się takiego studenta jako „not genuine temporary entrant”. Jednakże jeżeli aplikant zadeklaruje, że wróci do domu jeśli nie dostanie następnej wizy pozwalającej zostać w Australii, wówczas można rozpatrzeć aplikanta jako „genuine entrant”.

It has been Justice Manousardis’s view that it is necessary to determine the applicant’s intentions for the post-study period, and that if an applicant says that they would remain in Australia even if they do not get a further visa, then they could not be considered to be a genuine temporary entrant.  But on the other hand, if the applicant were to declare that she/he would plan to “go home” if they did not get another visa allowing further stay, then that evidence would support  a conclusion that the applicant was in fact a “genuine temporary entrant”  (Khanna & Ors v Minister for Immigration & Anor (2015) FCCA 1971)

 

Facebook