fbpx
+48 791 704 920Masz pytanie?

489 Skilled Regional visa

489 Skilled Regional visa visa czyli regionalna wiza czasowa, nominowana przez rząd stanowy.

Jest to wiza wymagająca zgromadzenia wystarczającej ilości punktów, przyznawanych w 8 kategoriach. Apllikant potrzebuje uyzyskać  sponsorship stanowy i zaproszenie z urzędu immigracyjnego. Wiza dostępna jest tylko w regionalnej Australii.  ROZPOZNANIE KWALIFIKACJI:

Kto może aplikować o wizę skilled 489

  • Twój zawód musi być na liście zawodów nominowanych przez rząd stanowy na wizę regionalną.
  • Musisz mieć mniej niż 45 lat.
  • Wszytskei zawody wymagają formalnego rozpoznania do celów emigracyjnych
  • Znajomość języka angielskeigo musi być minimalnie na poziomie minimum Competent
  • Spełnić wymagania zdrowotne i posiadać zaświadczenie o niekaralności

Jak rozpoznać kwalifikacje?

Rozpoznanie kwalifikacjii zależy od nposiadanego zawodu. Każdy zawód jest rozpoznawany przez określoną organizację, które mają własne wymagania. Naszym zadaniem jest określenie wymaganych dokumentów i skompletowanie ich we właściwej formie. Większość organizacjii wymaga potwierdzenia znajomości języka angielskiego.  Na tym etapie oceniane jest czy posiadane kwalifikacje spełniaja australijski standart  jak również czy  doświadczenie zawodowe może zostać uznane jako ekwiwalent australijskeigo.

Masz pytanie?

EOI

Kolejnym etapem jest złożenie EOI czyli  Expression if Intrest. Nie jest to jeszcze aplikacja o wizę. Jest to formalne potwierdzenei zainteresowania emigracją do Australii. Na tym etapie język angielski musi być udowodniony na minimum Competent level. Przed złożeniem należy przeanalizować szanse powodzenia sprawdzając ilość dostępnych punktów.

Na dzień dzisiejszy minimalna liczba wymaganych punktów to 55, ponieważ rząd stanowy dodaje osobie sponsorowanej 10 punktów. Wymagane jest zamieszkanie w regionalnej części stanu. 

 

Aplikacja o stanowy sponsorship przebiega równolegle z EOI. Każdy stan ma określone, dodatkowe warunki które aplikant musi spełnić. Często jesteśmy pytani o to na której z list jest zawód.  List stanowych jest mnij więcej 20 i mogą się zmieniać każdego dnia.

Ilość punktów jest naliczana w momencie złożenia EOI, ale ostateczne rozliczenie punktów jest robione w momencie otrzymania zaproszenia do aplikowania. Co to oznacza w praktyce? Czekając na zaproszenie, można tracić punkty za wiek, ale na przykład zyskać za doświadczenie zawodowe lub znajomość angielskeigo. Jednym z naszych zadań, jest monitorowanie liczby punktów.

Ten etap może trwać maxymalnie 2 lata. Jeśli w ciągu 2 lat, nie dostaniemy zaproszenia do zlożenia aplikacjii, dane są usuwane z bazy danych.  Alokacja miejsc w tej chwli odbywa się co miesiąc. O szczegółach informujemy na naszym FB.

Aplikacja

W przypadku otrzymania zaproszenia, mamy 60 dni na przygotowanie i złożenie aplikacjii wizowej. Na tym etapie można uzyskać bridging visa (wiza pomostowa) , jeśli jest się w Australii.
Na tym etapie potrzebne są dokumenty pozostałych członków rodziny włączonych do aplikacjii, oraz zaświadczenia o niekaralności. Badania lekarskie są wymagane przed podjęciem decyzjii i są ważne 12 miesięcy. Partner może ni mieć znajmości języka angielskeigo, ale wymagana będzie dodatkowa opłata tak zwany 2nd VAC.

Warunki sponsorshipu stanowego

Po otrzymaniu wizy musisz mieszkać i pracować w danym regionie , który cię sponsorował przez minimum 2 lata.

Po dwóch latach można aplikować o stałą wizę 887.

Policz swoje punkty

 Druga odmiana wizy 489 czyli wiza sponsorowana przez rodzinę.

Dla osób, które mają złożone EOI  z listy MLTSSL i mają rodzine mieszkająca w Designated Area, mogą liczyć na zaproszenie o aplikowanie o wizę 489 , jeśli zdobędą w sumie 85 punktów.

 

error: Content is protected !!