fbpx
+48 791 704 920Masz pytanie?

482 Temporary Skill Shortage visa

Stare 457 – nowe 482 Temporary Skill Shortage visa (TSS)

482 -czyli tak zwane TSS to nowa wiza, która umożliwia zatrudnienie czasowych pracowników w Australii. Wiza ta ma pomóc pracodawcom z wypełnieniem czasowych i nie strategicznych pozycjii. SPONSOR:

Australijski pracodawca może sponsorować na 482 TSS visa jeśli nie może  znaleść odpowiedniego  pracownika na australijskim rynku pracy.  Na jak długo wiza może być przyznana zależy od zawodu i tego na której z list on się znajduje.

 

  • Wiza 482 może być przyznana od 1 dnia (sic!) do 2 lub 4 lat. Na jak długo wiza może być przyznana zależy od zawodu który będzie nominowany.
  • Praca może być wykonywana w dowolnej części Australii, czyli zarówno w miastach jak i części regionalnej.
  • Nominowany zawód musi być na jednej z dwóch list: STSL lub MLTSSL
  • Musisz mieć oferte pracy  z Australii
  • Minimum 2 lata doświadczenia w danym zawodzię, po uzyskaniu formalnych kwalifikacjii.
  • Wymagania językowe zależą od nominowanego zawodu.
Masz pytanie?Short Term List (STSL)  jest to lista zawodów uprawniających do uzyskania wizy maxymalnie na dwa lata z jednorazowym prawem przedłużenia o kolejne 2 lata. Zawody nomminowane z tej listy nie prowadzą do uzyskania wizy stałego pobytu poprzez Transitional ararngement.
Medium & Long Term List (MLTSSL) jest uważana za listę zawodów strategicznych i dlatego uprawnia do aplikowania o wizę z prawem pobuytu do 4 lat.  Wiza ta może być przedłużana wielokrotnie i może prowadzić do uzyskania stałego pobytu w Transitional Stream.
Wiza 482 TSS jest skladana w 3 etapach.
  • Sponsorship czyli zgoda dla biznesu
  • Nomination czyli zgoda na zawód
  • Aplikacja dla pracownika

Wszytkie etapy mogą być złożone w tym samym czasie.
Do aplikacjii można dołączyć rodzinę , za zgodą pracodawcy i dodatkową opłatą.
O wizę 482 można aplikować będąc w Australii lub nie.
Kiedy praca się skończy, pracownik ma 28 dni na opuszczenie Australii lub zaaplikowanie o nową wizę.
Możliwa jest zmiana pracodawcy, utrzymując wizę 482. Nazywa się to Nomination Transfer.
W trakcie trwania wizy ma się prawo do pracy tylko dla jednego pracodawcy – Sponsora.

CO OFERUJEMY
Ocena szans i możliwości
Rozpoznanie i ocena kwalifikacjii i doświadczenia zawodowego
Ocena dokumentów pracodawcy
Dostęp do profesjonalnej biblioteki dokumentów
Złożenei aplikacjii o Sponsorship i Nominację
Złożenie Apllikacjii wizowej
Uzyskanie wizy pomostowej i kontrola jej warunków
Pozostawanie w kontakcie z Case Officer w trakcie przebiegu procesu
Aktualizacja dokumentów złożonych do aplikacjii
Kontrola ważności dokumentów
Na bieżąco informowanie o zmianach
Kontrolowanie przebiegu procesU

error: Content is protected !!