POLSKIE BIURO: +48 22 208 56 80 | Tel kom: +48 791 704 920 | +61 7 564 146 83 ( dla osób w Australii)
  • Slider Image

Czasowa 457 wiza pracownicza / sponsorowana

 

Wiza 457, jest jedną z najpopularniejszych wiz pracowniczych w Australii. Szczegółowe wytyczne o wymaganiach i samym procesie można znaleźć na stronie DIBP https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/457- . Tutaj chcemy się skoncentrować na bardziej praktycznych informacjach.

Wiza 457 jest przewidziana dla osób z odpowiednimi, poszukiwanymi przez pracodawcę kwalifikacjami, angielskim przynajmniej 5.0 w teście IELTS, które będą otrzymywać wynagrodzenie powyżej minimalnej stawki określonej przez urząd emigracyjny (TISMIT https://www.legislation.gov.au/Details/F2013L01231) . Rodzina może być włączona do aplikacji, za zgodą sponsora. Wiza pracownicza do Australii jest przyznawana na okres od tygodnia do 4 lat. Lokalizacja nie ma znaczenia, wiza może być przyznana dla osób nominowanych zarówno przez pracodawców operujących w Australii regionalnej, jak i w terenach gęsto zaludnionych i miejskich. Można ją składać będąc w Australii lub poza nią, w zależności od indywidualnej sytuacji aplikanta.
Jeśli jesteś pracodawcą tutaj możesz znaleźć więcej informacji.

Wiza 457 jest składana w 3 etapach.

  1. Sponsorship (SBS)
  2. Nomination
  3. Application

Pierwsze dwa etapy, muszą być zlecone i opłacone przez pracodawcę. Dotyczą one biznesu oraz nominowanej pozycji. Urząd DIBP ocenia czy może dostać prawo sponsorowania pracowników z zagranicy i czy nominowana pozycja naprawdę jest w firmie potrzebna. Sponsorship, czyli prawo nominowania pracowników zagranicznych może być przyznany na okres od roku do pięciu lat.
Aplikacja wizowa jest ostatnim trzecim etapem.
Sponsor

W pierwszym etapie biznes musi być zaaprobowany, aby mógł rekrutować zagranicznych pracowników. Jest to bardzo ważne i wiele debat politycznych dotyczy tego typu wiz. Dlatego, wymagania  zmieniają się często i zazwyczaj dążą do ograniczenia napływu zagranicznych pracowników, jeśli Australijczycy mogą wykonać taką samą pracę.

Pracodawca, żeby otrzymać sponsorship (SBS), musi wykazać, że:

  • próbował rekrutować pracowników na lokalnym australijskim rynku pracy
  • oferuje treningi dla swoich australijskich pracowników
  • nie wykorzystuje finansowo pracowników zagranicznych.  Więcej na ten temat można znaleźć na stronie Fairwork Australia https://www.fairwork.gov.au/ .

Zanim aplikant może złożyć aplikację, zaaprobowany biznes, musi wykazać na jaką pozycję chce rekrutować pracownika. To jest drugi etap – Nominacja.

Praca musi wymagać kwalifikacji w zawodzie  z listy CSOL https://www.border.gov.au/Trav/Work/Work/Skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/CSOL  .

Kto może aplikować o wizę 457?

Zagraniczny pracownik posiadający ofertę pracy od australijskiego biznesu, który spełnia poniższe wymagania:

  • Minimalna stawka to $53 900 na rok i jednocześnie musi zdać ”market salary test”, czyli musi być właściwa stawka dla danego rynku pracy.
  • Zazwyczaj praca musi być na pełny etat.
  • Oferta pracy na okres od tygodnia do 4 lat.
  • Doświadczenie zawodowe i kwalifikacje, muszą być zgodne z wymaganiami ANZCO na daną pozycję. Czasami dodatkowe rozpoznanie kwalifikacji jest konieczne.
  • Pozycja musi być na liście CSOL.
  • Wynik testu IELTS powyżej 5.0 średnia i nie mniej niż 4.5 w każdym elemencie. Tylko oferty pracy z ekstremalnie wysokimi zarobkami, są zwolnione z tego wymogu.

 

  • 457 visa

Wiza pracownicza do Australii – dodatkowe informacje

Rodzina może zostać dołączona do aplikacji, tak długo jak pracodawca na to się zgadza. Wynika to, z wielu odpowiedzialności, które pracodawca ponosi.
Kiedy praca się skończy, pracownik ma 28 dni na opuszczenie Australii lub zaaplikowanie o nową wizę.
Kiedy pracodawca się zgadza, po 2 latach pracy można zaaplikować o wizę permanentną, w tak zwanym systemie Transitional, czyli ze zmniejszonymi wymaganiami.
Możliwe jest zmienienie pracodawcy, utrzymując wizę 457. Nazywa się to Nomination Transfer.

Jak możemy pomóc?

  • Oceniając możliwości i szansę powodzenia aplikacji.
  • Przygotowując rozpoznanie kwalifikacji, jeśli jest to konieczne.
  • Pomagając pracodawcy w przygotowaniu dokumentów.
  • Doradzając najlepsze opcje, prowadzące do sukcesu.
  • Składając aplikację o wszystkie 3 etapy.
  • Monitorując Twój status w Australii
  • Komunikując się z urzędem emigracyjnym, odpowiadając na zapytania i dbając o prawidłowy przebieg sprawy.
  • Aktualizując dokumenty, zgodnie ze zmieniającymi się przepisami.
Facebook